6 pasi pentru crearea un website exact cum ti-l doresti!
1. Definirea proiectului este un important pas in crearea unui site, a unui proiect cu webdesign curat ce include un sondaj folosit pentru a aduna informatiile necesare pentru a dezvolta website-ul.
-
Discutia cu clientul – se determina scopul si interesul proiectului, persoanele targetate, scopul de brand, sursa continutului, strategia de comunicare si discutiile intiale pentru specificatiile tehnice.
-
Sumarul proiectului – se bazeaza pe informatia adunata din discutia cu respectivul client pentru a defini negru pe alb ce se doreste de la website, scopul acestuia, audienta si perceptia acestuia, avantajele competitiei.
-
Specificatiile tehnice initiale – utilizand informatiile clientului precum si standardele companiei, se stabilesc clar regulile crearii unui website de calitate, interfata de administrare adica CMS-ul, compatibilitatea cu browserele dorite, rezolutia, timpul de descarcare, standardele web, accesibilitatea si nu numai.
-
Cronologia proiectului – se stabilesc etapele si timpul pentru livrare ale acestora, se atribuie scadenta si resursele.
-
Planul initial de intretinere – se dezvolta un plan pentru updatarea site-ului si recenzia periodica a acestuia. Multe persoane se intreaba de ce ar trebui luat in considerare acest pas. Este important deoarece se pot seta asteptari clare de la website si de a gandi aplicatiile ce pot fi folosite cu timpul, pentru dezvoltarea afacerii.
2. Structura site-ului este al doilea pas in webdesign si cere o arhitectura solida a website-ului, bazata pe scopurile sale si audienta stabilita in primul pas. Webdesign-ul unui site este ca renovarea unei bucatarii – trebuie mai intai sa te hotaraseti ce vrei si ce capacitate are bucataria ta, ca apoi sa desenezi schita, sa alegi lemnul, gresia si draperiile.
-
Continut – lucrand indeaproape cu clientul se creaza o lista cu tot continutul, pentru toate paginile. Acesta trebuie sa fie original, revizuit si potrivit afacerii dorite. Trebuie luat in considerare viitorul si timpul in care continutul va creste si va avea nevoie de adaugiri, pentru asta trebuie sa se tina cont si sa se lase loc. Se creaza o strategie pentru a schita continutul si pentru stabilirea categoriilor.
-
Schita de functionalitati – se creaza un sitemap (harta) ce reprezinta o reprezentare vizuala a structurii site-ului si a continutului.
-
Diagrama site-ului si paginilor – se recomanda folosirea PDD (Page Description Diagrams) inaintea aranjarii modulelor, pentru a hotari continutul specific paginii si prioritatea fiecareia.
-
Wireframes (aranjarea modulelor) – un wireframe este schema non-grafica a fiecarei pagini si este un simplu desen a fiecarei bucati de informatie si functionalitate si cuprinde schita fiecarui element al paginii cum ar fi navigatie, continut, casuta de cautare, linkuri, fotografii, categorii, header si footer.
3. Design vizual – Structurarea website-ului pe hartie (sau un program special) este un pas critic pentru a ajunge cu succes la webdesign-ul initial. Cel mai reusit webdesign este bazat nu pe magie, ci pe o structura solida si o definire hotarata a proiectului dorit. In acest punct, designer-ul are o idee clara a scopului website-ului si va lasa creativitatea sa isi spuna cuvantul. Pe principiile design-ului, el va crea schita in functie de proportie, echilibru, dominanta, ritm dar va tine cont si de uzabilitatea lui.
-
WebDesign-ul draft – o schita sau doua vor fi oferite clientului pentru a se decide reusinta cum va arata.
-
Feedback – raspunsul clientului este foarte important pentru a se hotari design-ul final
-
Selectarea design-ului se face dupa dorintele clientului si se tine cont de standarde si recomandarile webdesigner-ului.
-
Rafinarea design-ului.
4. Dezvoltarea website-ului este cel mai important pas din webdesign, unde se construieste website-ul si care consta in 2 pasi: Confirmarea si rafinarea planului tehnic functional si Construirea si integrarea website-ului.
-
Confirmarea/rafinarea specificatiilor tehnice – se incepe prin sumarul proiectului (din primul pas) si se confirma design-ul si suportul tuturor aplicatiilor, scopurilor si nevoilor. Se hotaraste ce rezolutie se foloseste, browsere (Internet Explorer, Chrome, Mozilla, etc), sisteme de operare (Windows, Mac, etc), viteza de conexiune, marimea descarcarii paginilor si multe altele. Confirmarea specificatiilor functionale determina standardele web prin CSS, Flash, HTML, JavaScript, CMS, Rich Media, Search, Secure Credit Card, Database, Web Analytics si altele.
-
Revizuirea/ajustarea cronologiei website-ului va determina cat timp se va acorda ficarui pas din dezvoltarea site-ului, astfel incat clientul sa stie cam in cat timp este livrabil.
-
Construirea si integrarea site-ului aduce planul la realitate si include construirea unui sablon folosind standardele web, crearea paginilor si dezvoltarea back-end ce contine codul dinamic ce va cere o baza de date precum si integrare, cum ar fi buton de search, login si personalizare, tranzactii securizate si web analytics.
5. Testare si rafinare – acest pas aloca timp pentru verificari, pentru crearea unui plan realistic QA (Quality Assurance), manageriand procesul si proritizand situatiile problema si nu in ultimul rand, conduce revizuirea finala si lanseaza site-ului.
-
Testarea pentru asigurarea calitatii – se verifica continutul: daca este curat, corect gramatical, original si este un pas asistat de un copywriter; se verifica functionalitatea site-ului dupa planul original, validarea (X)HTML si CSS, accesabilitatea, browserele, conexiunea pe browsere diferite, SEO sau Search Engine Optimization, securitate si autorizatii.
-
Prioritizarea situatiilor problema – timpul pentru verificari este destul de important in webdesign, deoarece degeaba creezi ceva care nu merge!
-
Rafinarea website-ului – dupa ce totul este gata, se verifica daca situatiile problema au fost rezolvate in functie de proritate si se mai aranjeaza daca este nevoie.
6. Lansarea website-ului este ultimul pas si trebuie analizat in functie de timpii morti, luandu-se in considerare tiparele de trafic pe web dar trebuie analizat si momentul lansarii, in functie de specificul afacerii.
-
Ghidul de utilizare a site-ului sau sectiunea Help.
-
Lansarea site-ului este partea in care webdesigner-ul va avea parte de ceva somn si clientul isi primeste pachetul online: Website+CMS.
-
Implementarea planului de intretinere care a fost conceput in pasul 1, subliniand importanta pastrarii site-ului (complet, coerent, atractiv, accesibil, securizat, etc).