Etapele crearii unui website de calitate
Internetul a devenit o vasta resursa de informatii pentru oamenii de afaceri dar si pentru persoanele fizice, ei descoperind avantajul de a fi gasit online: usurinta de utilizare a celor mai eficiente mijloace de publicitate. Internetul revolutioneaza intreaga piata, acordand afacerilor, mari sau mici deopotriva, aceleasi oportunitati ca produsele, serviciile sau informatiile lor sa fie prezentate intr-un mod atragator si eficient.
Primul lucru ce va trebui sa il faci inainte de orice este sa iti cumperi un domeniu. Numele domeniului este acelasi cu numele pe care vrei sa il dai site-ului tau si pentru a-l primi pe cel dorit va trebui sa platesti lunar / anual sau o taxa pentru a fi unic inregistrat sau versiunea romaneasca: iti poti cumpara domeniul pe viata.
Ai nevoie dupa de un hosting, adica o companie ce iti poate conecta site-ul tau la marea retea de internet. Gandeste-te ca e ca si cum ai inchiria un birou pentru afacerea ta.
Odata ce ai un domeniu si un hosting, urmatorul pas este crearea site-ului tau sau desenarea lui, ceea ce noi numim web design. Conteaza foarte mult cum va arata fiecare pagina, viitorul tau website este oglinda afacerii tale, sau cum mai numim noi: ce vezi, aia primesti!
Design-ul site-ul este crucial, celelalte forme de publicitate modelandu-se dupa layout-ul tau. Pentru a castiga cat mai multi posibili clienti care navigheaza pe internet, site-ul tau va trebui sa ii atraga si sa le capteze atentia pana cand rezultatul dorit este atins, exact ca un povestitor: trebuie sa prinda atentia si sa o mentina!
Alte oportunitati sunt la un click distanta, asa ca un site creat prea simplu sau irelevant, va deveni rapid o amintire fada, in timp ce potentialul client se grabeste catre o alta destinatie online. Un website creat si desenat solid, atragator in continut si aspect, va aduce clientul inapoi pentru vizite regulate si va crea deasemenea the word of mouth traffic, sau traficul venit din gura in gura. Stim cu totii ca referinta cuiva apropiat sau in care avem incredere face diferenta!
Testarea site-ului web face parte din ciclul crearii siteului tau. Pentru noi este primordial sa testam paginile web in timp real in diferite browsere: ultimile versiuni de la Internet Explorer, Firefox, Opera, Sfari si Chrome, aceasta fiind modalitatea cea mai simpla de a verifica daca vizitatorii tai te pot vedea online.
Faceti bani cu site-ul dvs. daca vindeti produse sau servicii, prin integrarea unui formular de comanda, a unui modul de plata online sau prin vanzarea spatiului de reclama daca aveti destui vizitatori. Promovarea site-ului va aduce acesti vizitatori constanti prin diferite metode de marketing, reclame platite si social media.
Deasemenea, pentru a aparea printre primele pagini in motoarele de cautare va puteti optimiza site-ul prin Search Engine Optimization (SEO).
EUtera iti ofera un pachet complet de servicii, iti creste afacerea de la domeniu, hosting, webdesign, creare site, testarea site-ului, promovare Adwords, Social Media pana la optimizare SEO.
Vedeti aici cat costa un website.
Etapele implementarii unui proiect online cu EUtera
![]() |
ETAPA 1 - DESIGN GRAFIC |
Inainte de implementarea propriu-zisa este nevoie de un proiect in baza caruia se va genera si caietul de sarcini, care va expune cerintele si nevoile afacerii dumneavoastra in mod vizual. Tot in aceasta etapa se realizeaza si design-ul grafic al viitorului proiect. Dupa acceptarea din partea clientului a caietului de sarcini propus, se face estimarea finala, iar caietul de sarcini se ataseaza la contract, astfel incat cu ajutorul acestuia sa poata fi semnat documentul de acceptanta la finalul implementarii proiectului. Se utilizeaza programe dedicate pentru design grafic. |
![]() |
ETAPA 2 - TAIERE POZE |
In aceasta etapa se face taierea imaginilor utilizate in design-ul grafic, astfel incat sa poata fi replicat un design de ansamblu cu imagini de dimensiuni foarte mici, care vor oferi prezentei web o viteza superioara, fata de variantele statice cu poze de dimensiuni mari. Se utilizeaza programe de grafica si optimizare de imagini. |
![]() |
ETAPA 3 - PROGRAMARE WEB |
Designul grafic este preluat de la graficieni si in baza acestuia se va incepe programarea propriu-zisa, astfel incat proiectul sa poata lua calea internetului. In aceasta etapa se va genera codul sursa, care va crea o copie cat mai fidela a design-ului grafic, astfel incat browser-ul computerelor sa poate interpreta website-ul si sa il afiseze pe ecranele utilizatorilor, impreuna cu texte, filme si alte zone de continut. Se pot utiliza programe dedicate sau pur si simplu un editor de tip-ul Notepad, functie si de complexitatea proiectului. |
![]() |
ETAPA 4 - INTEGRARE CMS |
In aceasta etapa, proiectul devine administrabil si editabil pentru client fara ca acesta sa aiba nevoie de cunostinte de desgin, grafica si programare. Astfel echipa de marketing isi poate gestiona textele, le poate adapta si modifica dupa bunul plac. De asemenea numarul de pagini, butoane si meniuri sunt limitate doar de aspectul vizual al website-ului. In aplicatia WEB CMS se integreaza proiectul proaspat programat si din acest moment, prezenta dumneavoastra online are o forma reala de business. |
![]() |
ETAPA 5 - DEZVOLTARE SCRIPTURI SI MODULE |
Aceasta etapa este optionala si se aplica numai pentru proiectele interactive. Acum se dezvolta diferite module necesare interactivitatii cu utilizatorul final. Scripturile si modulele gen Magazin Online, Newletter, Reduceri, Promotii, Concursuri, Social Media sau altele sunt configurate si programate, astfel incat sa se cabreze pe designul ales de catre client si sa ofere un nivel interactiv de business, care sa genereze incasari, numai cu ajutorul prezentei online. |
Cum se stabilesc preturile serviciilor de web design si software
Pentru ca domeniul software, web design si internet face parte din ce in ce mai mult din viata noastra virtuala, mi-am dat seama ca este nevoie de foarte multa imaginatie pentru ca un utilizator obisnuit sa poata intelege de fapt ce se petrece in spatele cortinei unui website sau a unui portal interactiv.
Din acest motiv m-am gandit ca este nevoie de un ghid cu ajutorul caruia clientul sa inteleaga pentru ce anume plateste si cum sa se fereasca de investitii gresite (ca sa nu spunem direct - tzepe).
De aceea voi pune intrebarea cheie:
Ce este mai "scump?" Un cost de 100 de euro care nu aduce nici un euro inapoi sau o investitie de 1000 de euro care produce 2000?
Sa ne imaginam ca dorim sa deschidem un magazin de imbracaminte. Vorbim cu furnizorii, incheiem contracte si ne apucam sa amenajam magazinul, pentru care in mod normal ar trebui sa cheltuim aproximativ 10000 de euro, dupa statistici.
Odata cu venirea pe piata romaneasca, ne-am confruntat cu o situatie noua in ceea ce priveste politica de preturi. Ne consideram printre cei norocosi pentru ca am deschis prima data compania in piata germana, unde nu ai nevoie decat sa fii bun pe domeniul in care ai decis sa activezi, iar restul vin de la sine. Aici ma refer strict la politica de preturi. In piata germana daca iti deschizi maine un mic magazin, trebuie in principiu sa te ingrijesti de modul cum atragi clientii in magazin, pentru ca politica de preturi este peste tot identica, magazinele avand produse de la aceeasi furnizori.
In Romania, strict referitor la exemplul dat, situatia este asemanatoare. Asadar, politica de preturi este relativ simpla si nu apar discrepante majore intre magazine. De obicei sa ia pretul de intrare de la furnizor si se pune un adaos comercial, de obicei 30% si gata, pretul pentru cl;ient este stabilit.
In piata de webdesign si media, discrepantele in politica de preturi sunt de-a dreptul hazlii. In momentul cand am considerat ca este bine sa intram pe piata romaneasca am facut o cercetare de piata dar si mistery shopping, sa putem intelege cum merg lucrurile in acest domeniu.
Ce am reusit sa desprindem? Nu exista doua companii de design si software care sa aiba o politica de preturi asemanatoare.
Unii vand pachete (care nici macar nu stii daca ti se potrivesc), altii vand produse la cheie, altii vand website-uri cu numar de pagini, ba chiar am mai auzit o alta varianta foarte stranie, vanzare la numar de linii de cod scrise!
Pentru ca fiecare client este unic si are teluri diferite, cu posibilitati diferite, serviciile web design (am scris intentionat, serviciile) nu se pot vinde sub forma unor produse, pentru ca nu sunt tablouri care au luat cine stie ce premii si au intrat in patrimoniul inestimabil al statului.
Serviciile de web design reprezinta munca unor oameni, cu alte cuvinte manopera. Din nefericire nici companiile de design si programare nu isi dau seama de un lucru atat de banal. WebDesign-ul nu este un produs, ci este manopera unui "croitor" care va realiza imbracamintea astfel incat sa va puna in valoare cat mai bine atunci cand o purtati.
Am spus ca din nefericire nici cei care actioneaza in domeniu nu au inteles ce vand, asa ca intrebarea "Cat costa un website?", care vine din partea clientilor ni se pare deja normala.
Ca sa poata exista si grade de comparatie intre furnizori, intrebarea corecta ar fi cat costa manopera (pret/ora) si nu cat costa website-ul. Am inteles, nu e produs, e serviciu si pretul este stabilit de manopera. "Eu vreau sa stiu cat ma costa pe mine?". Ca sa putem afla exista doua abordari: prima in care ne limitam intr-un buget si incercam sa obtinem cat mai mult pentru client sau a doua varianta descrisa mai jos.
Ca sa putem stabili cat va costa un proiect trebuie facut un caiet de sarcini, adica un concept care impreuna toate machetele grafice vor simula vizual si functional proiectul de la cap la coada. Odata cu acest design si concept se primeste si estimarea pentru implementare.
Si acum sa facem o analogie simpla a modului cum se stabilesc preturile in web design versus alte domenii, iar aici am sa dau ca exemplu domeniul constructiilor care in Romania, este deja destul de cunoscut. Sunt convins ca nu ati dori sa va construiti o casa fara sa aveti un proiect facut de un arhitect, asa cum nici nu intrebati un constructor cat va costa casa la care nu aveti proiect.
Din pacate ce se intampla in piata romaneasca intre furnizori si clienti este exact contrariul, pentru ca efortul de educare este prea complicat si nimeni nu pare sa isi mai bata capul, asa ca se multumesc cu tzepe, in care furnizorul ofera un pret mic ca sa prinda clientul, ii copiaza de pe net cateva sabloane si cand intr-adevar clientul isi da seama ce a facut (adica a platit putin pe care ii este inutil), de abia atunci incep discutiile adevarate...si de cele mai multe ori cu alta firma desi prima era foarte capabila sa acopere nevoia clientului, dar din cauza acestei neintelegeri dispare si increderea.
Cum procedam noi?
Pretul manoperei este stabilit in contractul cadru. Pretul conceptului si machetelor (design) este fix pentru orice proiect si include un numar finit de modificari din partea clientului.
Cum stiu cat lucrati pe proiectul meu? Simplu, toate orele lucrate se capteaza ecranul de lucru o data la 10 secunde si la cerere se pot pune la dispozitia clientului.
De ce manopera si nu pret pe produs? Ca sa putem vinde si solutii mai putin elaborate si constranse de buget, dar si proiecte care sa aiba o rata de succes fara cusur.
Multumesc,
Razvan Radulescu